fredag 23 februari 2018

V.8

Veckans väder har varit väldigt kallt. Men mitt på dagen har solen lyst så att det känts varmt på kinderna. Då passade vi på att vara ute och en dag åt vi årets första mellanmål utomhus. Gott och trevligt.




Några av de äldre barnen har gått på sifferjakt utomhus. Vi började med att prata om att det finns siffror ute. Några var förvånade, men när de fick fundera tillsammans kom de på flera ställen där de kan finnas. T.ex på brevlådor, hus, vägskyltar och på bilar. Vi tog en promenad till en bensinstation och där var det många siffror av olika slag. Vi tog kort på det vi såg och dagen efter reflekterade vi tillsammans över vad vi sett och vad siffrorna betyder och visar på. Nummer på hus, hastigheter, avstånd, priser, vikt, öppettider och tid i övrigt.
I förskolans läroplan står ” utvecklar sin förståelse för rum, form, läge och riktning och grundläggande egenskaper hos mängder, antal, ordning och talbegrepp samt för mätning, tid och förändring. (Lpfö 98, s.10)





Innan vi tog vår promenad kom barnen själva på att det fanns siffror under deras skor och att dom inte var precis lika. Vad betyder det?

I veckan har vi jobbat med snöexpriment. Vi började med att se en film Knasen och Knusan som handlade om två möss som gjorde ett experiment med snö. Experimentet var att fylla snö i två glasburkar, i en var det löst packad snö och i den andra hård packad snö. Vi började med att prata om vad snö var och barnen fick snö i sin hand. Hur kändes det och vad hände med snön ? Det kändes kallt och den smälte för att handen var varm. Sedan var den stora frågan vad skulle hända med snön i glasburkarna ? Alla barnen visste att snön skulle smälta till vatten, men i vilken burk det skulle bli mest vatten var svaren lite olika.

Att spela spel tillsammans med kompisar och pedagoger är roligt och man lär sig många olika saker t ex rim, räkna, färger, antals uppfattning, turtagning,  siffror m.m. Vi har spelat bl a rimmemory, vilda valpar, räkna nallarna, uno.


Spännande att koppla ihop siffran på hatten med rätt antal knappar på snögubben






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar