fredag 23 mars 2018

V 12

Vi fortsätter att undersöka snö och is, i veckan har vi tittat i mikroskåp. Barnen upptäckte att snön rör sig, att den smälter. Vi upptäckte smuts i snön, vad är det? 


Några av barnen antog utmaningen att skotta fram något på vår gård. Vad kunde det vara? Två bord möjligtvis, men efter ett litet resonemang kom de på att det var ett bord och en grillring. Bordet såg ut som en rektangel och grillringen som en cirkel. Det var mycket snö på båda. Till slut syntes locket på grillringen men det var täckt av is. Hur lång tid skulle det ta innan vi kunde öppna locket, månntro? Det blir klart idag, sa ett av barnen. Pedagogen som var med tänkte för sig själv att solen måste nog hjälpa till i några dagar men helt plötsligt gick locket att öppna. Ett bord med bänkar var också klart och de fick de fundera på om hela Trillan ryms vid ett bord. Nej det går inte.... Då fick vi hjälpas åt att skotta fram ett bord till så att alla kan rymmas. Nu är det förberett för att kunna grilla någon dag framöver. Under denna aktivitet fick barnen vara med om de matematiska delarna, lokalisera, mäta, räkna, förklara och leka. 






På ljusbordet har barnen utforskat en ny leksand, den har fångat alla både stora och små för dess förmåga att röra sig, känslan och lätthet att forma i olika skulpturer.









På en av samlingarna har barnen fått se en bild med ett av föremålen på kortet nedan, alla föremålen har legat i en påse där barnen fått känna med handen tills de hittat rätt föremål. Sedan skulle de beskriva för sina kompisar hur föremålet känns så kompisarna kan gissa vilket föremål det var. Inte alltid så lätt att beskriva utan att säga vad det är t ex legobit.



Till vår glädje så har vårat rolleksrum fått en uppfräschning i veckan, barnen tyckte det var spännande att träffa både målare och snickare. Alla saker 
stuvades in i sagorummet så vi har haft två rum mindre den här veckan att vistas i. Vi har varit ute mycket i det fina vädret.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar